Svampar i en regnig skog

/

En radikal tanke: Det finns ingen konflikt mellan produktivitet och vila

En radikal tanke: Det finns ingen konflikt mellan produktivitet och vila

8 feb. 2024

I våra arbetsliv och i vårt samhälle finns det en dominerande syn på arbete och fritid. Att dessa två skulle vara i ständig konflikt med varandra och att en balans måste kalibreras till varje pris. Om man inte lyckas hitta denna finstämda balans leder det ofta till ännu mer skuld och stress. Vi tycker att detta synsätt på produktivitet och vila är förlegat och vill förespråka ett nytt, mer positivt förhållningssätt.

Varför är det så svårt att ta tid för vila?

För många av oss kan vila kännas som en lyx vi inte har råd med. Vi jonglerar ständigt med krävande jobb, sociala åtaganden och den ständigt närvarande pressen att ligga steget före. Mot bakgrund av detta hamnar vila ofta längst ner på den oändliga att göra-listan. Anledningen? En djupt rotad övertygelse att tid som inte spenderas på produktivt arbete är bortkastad tid.

Produktivitet som huvudmål att optimera för

Samhället värderar ofta produktivitet som det ultimata måttet på framgång. Att vara upptagen ses som en hedersutmärkelse, ett tecken på att vi bidrar, uppnår och frodas. Men denna outtröttliga strävan efter produktivitet kan leda till utbrändhet, stress och en känsla av tomhet.

Vi behöver omdefiniera vad produktivitet innebär. Det handlar inte bara om mängden arbete som utförs utan också om kvaliteten. En utvilad, mentalt klar och känslomässigt stabil individ är mycket mer benägen att producera meningsfullt och högkvalitativt arbete än någon som kör på tomgång.

Ta ett steg tillbaka: Hur når du produktivitet—på riktigt?

Det första steget i att omvärdera produktivitet kontra vila är att ta ett steg tillbaka och omvärdera våra prioriteringar. Det handlar om att förstå att att tid för oss själva inte är en omväg från vår produktivitetsresa; det är en avgörande del av den. Vila är inte en rad på att-göra listan, utan bränsle till att listan över huvud taget ska gå att genomföra.

Att få bränsle för produktivitet kan innebära att sätta gränser, t ex angivna arbetstider och regelbundna pauser. Det kan också innebära att skapa ritualer som signalerar början och slutet på arbetsdagen, vilket hjälper till att avgränsa professionell och personlig tid. Det handlar om att hitta oaser i en hektisk dag, vare sig det är en morgonmeditation, en kort promenad eller ett ögonblick med ett härligt ljus.

Förstå vad du behöver för att vara på topp

Självklärlek är djupt personlig. Det som återupplivar en person kanske inte fungerar för en annan. Det handlar om att stämma av med dina egna behov och förstå vad du behöver för att fungera som bäst. Det kan vara regelbunden träning, en hobby, kvalitetstid med nära och kära, eller helt enkelt en lugn kväll med en bok.

Denna förståelse innefattar också att erkänna vår miljös roll i vårt välbefinnande. De utrymmen vi befinner oss i, luften vi andas och dofterna vi omger oss med kan ha en betydande inverkan på vårt humör och vår produktivitet. Att integrera element som ger oss glädje och komfort, som den milda doften av ett doftljus, kan omvandla vår plats till en fristad för återhämtning.

Nyckeln: Investera i din produktivitet

Slutligen kommer vi till den radikala delen av detta tankesättskifte: att erkänna att investering i självvård faktiskt är en investering i vår produktivitet. När vi är mentalt, känslomässigt och fysiskt välmående ökar vår förmåga att prestera bra arbete.

Denna investering kan se ut som att avsätta tid till självvårdsaktiviteter, inrätta en bekväm och inspirerande arbetsmiljö, eller till och med något så enkelt som att välja ett doftljus som lyfter och motiverar oss. Doftljuspåfyllningen med doft av neroli och apelsin från Capytail är ett perfekt exempel på en liten, men betydande, investering i att skapa en lugnande atmosfär som främjar både avkoppling och produktivitet.

Sammanfattningsvis är inte produktivitet och självvård motsatser till varandra; de kompletterar varandra. Genom att vårda oss själva, bränsle vi vår förmåga att utmärka oss i våra professionella och personliga liv. Detta balanserade tillvägagångssätt är inte bara en strategi för framgång; det är en väg till ett mer uppfyllande, glädjefyllt liv.

Text skriven av Sara, Stockholm