/

5 enkla steg för att känna av hur du mår

5 enkla steg för att känna av hur du mår

6 apr. 2024

Ibland kan livet kännas som en rulltrappa. Ständigt påväg uppåt, uppåt. Då kan det vara svårt hitta närvaro med sig själv och med sin omgivning. Det leder ofta till att vi reagerar starkare än vi vill på småsaker, och vi glömmer vad vi åt till frukost. När vi lever på det viset kan det också hända att vi skuldbelägger oss själva—jag borde ha varit mer si eller så. Ett annorlunda liv kan kännas omöjligt och som om det kan kräva revolutionerande insatser. Men så är det inte. Det finns saker vi kan börja göra här och nu som leder till direkta resultat för vårt välmående. Här delar vi fem steg som kanske kan inspirera dig till att känna av hur du mår?

1. Berätta för dig själv att du är okej precis som du är just nu

Första steget i vår resa är det enklaste men också det svåraste: Intern acceptans av nuet och jaget. Det kan innebär att du tittar dig i spegeln och säger "Jag är okej precis som jag är." Det kan också betyda att du skriver ner vad du uppskattar med dig själv varje dag.

Det är viktigt att det du säger till dig själv måste kännas grundat i sanning—annars kommer du veta att det är oäkta och inte tro på det. Om meningen "Jag är okej precis som jag är" känns för långt bort kanske något annat kan vara bättre att börja med? Till exempel "Jag är ledsen idag, men det är okej och det kommer inte vara för evigt."

Att bekräfta dig själv handlar inte om självbelåtenhet, utan om att erkänna ditt nuvarande tillstånd som en giltig och värdefull del av din resa. En stund av självbekräftelse banar väg för äkta självkärlek, som alltid börjar med acceptans. Det är avgörande för att skapa ett vårdande, snällt utrymme inom dig själv—fritt från de hårda domar vi ofta omedvetet ger oss själva.

2. Lägg undan din telefon

Koppla ifrån telefonen för att koppla till nuet. I vår digitalt dominerade era är det andra steget att medvetet lägga bort din telefon under en bestämd tidsperiod. Det handlar inte bara om att minska skärmtid; det handlar om att bryta sig fri från den ständiga strömmen av notifikationer och de intrycken från sociala medier.

Genom att ta ett steg bort från dina digitala enheter, ger du dig själv gåvan av närvaro. Denna handling låter dig engagera dig djupare med din omgivning, lyssna på dina tankar utan avbrott och skapa ett utrymme där du kan andas och vara. Känner du dig rastlös utan din telefon? Bra! Jobba med att notera den rastlösheten. Låt den finnas inom dig i 5 minuter, 10 minuter—och reflektera över varför du känner så.

3. Sätt din att-göra-lista på paus

Steg tre handlar om att ge dig själv tillåtelse att pausa. Att-göra-listan—en symbol för vår evigt upptagna livsstil—kan vänta. Denna paus är en snäll handling mot dig själv. Den erkänner att ditt välbefinnande och din återhämtning är en förutsättning för din produktivitet.

I denna paus finns det möjlighet att skifta ditt fokus från att göra till att vara. Det är ett utrymme där du kan ägna dig åt aktiviteter som ger dig glädje och avkoppling, utan pressen från deadlines eller scheman. Det handlar inte om lathet utan om att kalibrera och ladda batterierna.

4. Sitt still för att känna vad din kropp och själ behöver

I det fjärde steget bjuds du in att gå djupare: Fråga dig själv, "Vad behöver jag just nu?" Vår uppmaning är att inte begränsa frågan till fysiska behov; den omfattar också emotionella och mentala behov.

Lyssna på din kropp. Kanske ber den om en stretch, en promenad eller vila. Var uppmärksam på dina känslor. Kanske ber de om tröst, frigörelse eller helt enkelt att bli erkända. Här uppmuntrar vi dig att upprätthålla en dialog med dig själv, att vara uppriktig om dina känslor och att bygga medkänsla med dina egna behov. Men det kan vara svårt! Ibland försöker man känna av, men känner ingenting. Det är också okej, och något att notera i sig självt.

Att vara närvarande med dina känslor och behov utan omedelbar bedömning eller handling skapar ett rum för äkta självupptäckt och självkärlek. Ett lugnt ögonblick av introspektion ger dig möjligheten att återställa din inre balans och att finjustera din väg mot välbefinnande—skräddarsytt för just dig.

5. Odla nyfikenhet och tålamod

Det femte och sista steget i resan mot självkärlek är att odla nyfikenhet och tålamod i relationen till dig själv. Att utforska ditt inre landskap med ett öppet sinne ger dig djupare förståelse och insikt. Var nyfiken på dina tankar, känslor och reaktioner utan att döma dem. Ge dig själv utrymme och tid att bearbeta och reflektera. Lättare sagt än gjort!

I denna process av självupptäckt är tålamod nyckeln. Förstå att personlig tillväxt och läkning tar tid. Respektera din process och lita på att varje steg du tar, oavsett hur litet, är en viktig del av din resa mot ett mer uppfyllt och balanserat liv.

Genom att regelbundet praktisera dessa fem steg, kan du bygga en grund av självkärlek som är både hållbar och förvandlande. Varje är personlig och unik för var och en, så ta det i din egen takt och kom ihåg att varje steg framåt är en seger i sig.

Text skriven av Sara, Stockholm