/

Fråga till dig själv: Vem är jag om jag inte får något gjort idag?

Fråga till dig själv: Vem är jag om jag inte får något gjort idag?

3 apr. 2024

När ambitionens ständiga puls ekar genom våra dagar, blir självhjälp och självkärlek ofta en viskande eftertanke. I mitten av långa att-göra-listor och en aldrig sinande rusch kan självkärlek och eftertanke kännas väldigt främmande. Låt oss dyka ner i varför det är så.

Får avkoppling dig att känna dig skyldig?

Föreställ dig detta: Du ligger hopkurad på soffan, inlindad i en mjuk pläd, med stadens ljus som glittrar i fjärran. I detta ögonblick av lugn smyger sig en gnagande tanke på: borde inte du göra något mer produktivt? Skuldkänslorna är ett faktum och avkoppling känns som en lyx du inte har råd med.

Tyvärr är denna slutsats kring avkoppling inte bara skadlig. Den är också helt felaktig. Avkoppling är inte något som vi ägnar oss åt istället för att vara produktiva. Det är något vi gör för att vara produktiva.

Mönster från barndomen

Vår uppfostran formar vår relation till avkoppling på djupa sätt. Kanske växte du upp i en miljö där arbete värderades framför allt annat, där ett ögonblick för dig själv sågs som själviskt? Dessa djupt rotade övertygelser, inpräntade från ung ålder, kan dröja kvar i ditt undermedvetna. De kan påverka hur du ser på avkoppling idag på de mest subtila sätt. Men kom ihåg: det är okej att skriva om dessa berättelser, att ge dig själv en tillåtelse som ditt yngre jag kanske inte hade.

Börja med att notera dessa mönster

Genom att erkänna att du kämpar med att omfamna avkoppling har du redan tagit ett betydande steg. Denna självmedvetenhet är en modig handling. Att ta hand om dig själv inte är själviskt, utan rent ut sagt nödvändigt. Det är det första steget mot läkning och acceptans.

Fråga dig själv: Vem är jag om jag inte får något gjort idag?

Denna fråga är inte skapad för att oroa dig, utan för att varsamt leda dig mot en befriande sanning—ditt värde definieras inte av din produktivitet. I livets jäkt är det lätt att likställa ditt värde med din produktivitet, men så är det alltså inte.

Testa att ta en stund, att andas, och tänk på att du är mer än dina prestationer. Kanske hjälper det att skriva dagbok om din självbild och produktivitet? När du omfamnar dagar av vila och reflektion minskar du inte ditt värde, utan förhöjer det vid ett senare tillfälle.

På resan mot att omfamna återhämtning är det viktigt att omge dig med små saker som ger dig frid. Kanske är det det lugnande skenet från ett ljus, som Neroli Orange doftljusrefill från Capytail—en subtil påminnelse att pausa och njuta av ögonblickets enkelhet.

När din dag är över och stjärnorna visar sig, kom då ihåg att självkärlek är en resa, inte ett slutgiltigt mål. Det är en resa som går ut på att känna kärlek och förståelse för sina egna behov och sin egen takt.

Text skriven av Sara, Stockholm