/

5 sätt att hålla dig lugn under julkaoset

5 sätt att hålla dig lugn under julkaoset

3 dec. 2023

När julens festliga armar omsluter våra liv kommer den inte bara med härliga aktiviteter och skoj, utan också med en hel del kaos. För många—inte minst för kvinnor—kan det vara både utmanande som viktigt att hitta balans under denna period. Genom denna text vill vi tipsa om fem olika sätt att hitta lugnet i jul.

1. Välj lugnare, mer avkopplande julmusik

Musik har kraften att forma vår miljö och våra känslor. Under julen är luften ofta fylld med jinglar och julsånger som, även om de är festliga, ibland kan bidra till kaos. Överväg att skapa en spellista med lugnare, mer avkopplande julmelodier. Exempelvis mjuka akustiska versioner av dina favoritjulsånger eller instrumentalmusik som förmedlar säsongens känslor utan den höga energin. Klassisk musik, som Nötknäpparen, kan också vara ett bra alternativ.

2. Fokusera på det som verkligen är viktigt med julen

Jakten på julklappar, festplanering och dekorationer gör det lätt att tappa fotfästet kring vad det egentligen är som gör julen härlig. Ta ett ögonblick och reflektera över vilka aspekter som betyder mest för dig. Är det kvalitetstiden med nära och kära, glädjen i att ge gåvor, vinterns stillhet, eller kanske en blandning av dessa? Genom att fokusera på det som verkligen är viktigt skapar du en mental oas, och kan eliminera en massa måsten.

3. Få klarhet i varför du ger gåvor

Att ge julklappar är en älskad jultradition, men kan också vara en källa till stress. Fråga dig själv varför du ger julklappar? Är det för att visa uppskattning, för att fira en speciell relation, eller för att dela något meningsfullt? När ditt givande är medvetet och hjärtligt blir det mindre om föremålet och mer om känslan, vilket minskar pressen och kommersialismen som ofta följer med på köpet.

4. Ge en gåva till dig själv

Självvård och självkärlek är avgörande, särskilt under helgerna. Ge dig själv en gåva—det kan vara något så enkelt som ett långt bad, en lugn promenad i parken eller ett doftljus. Vår doftljusrefill med doft av neroli och apelsin påminner dig om att ta en stund för dig själv mitt i julruschen.

5. Schemalägg tid för avkoppling och meditation

Slutligen är det viktigt att aktivt schemalägga tid för avkoppling och/eller meditation. Oavsett om det är en 10-minuters daglig meditation, ett veckovis yogapass, eller bara stilla stunder med en kopp te och dina tankar, är det avgörande att göra avkoppling till en icke-förhandlingsbar del av ditt julschema. Dessa stunder av stillhet är din fristad. En plats att ladda om och hitta ditt lugn.

Mitt bland glittrande ljus och festliga dekorationer blir det extra viktigt att komma ihåg riktig julefrid börjar på insidan. Genom att vara sann mot dig själv och testa dessa fem tips, kan du njuta av säsongens glädje samtidigt som du bibehåller en känsla av lugn.

Text skriven av Sara, Stockholm